Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Miért teljesítenek kiemelkedően a finn diákok?

2016. április 19. - Okosodj Velünk

Nyelvrokonaink, a finnek évek óta kiválóan teljesítenek a nemzetközi felméréseken, amelyeket az oktatás minőségének tanulmányozása érdekében végeznek. Hogyan működik az ő oktatási rendszerük? Miben más, mint a miénk? Jobb-e a finn oktatási rendszer, mint a magyar? Ebben a bejegyzésben erről olvashatsz :-)

Régóta téma, hogy a magyar diákok nem teljesítenek túl jól a nemzetközi felmérésekben – bezzeg rokonaink, a finnek! Mintha okosabbak, felkészültebbek, kreatívabbak is lennének az északi nebulók.
De vajon minek köszönhetőek sikereik? A neveltetésnek? A kultúrának? Az oktatási rendszernek?

A finn oktatási rendszer története

A történet körülbelül 40 évvel ezelőtt kezdődik, amikor Finnországban úgy döntöttek, hogy átalakítják az oktatási rendszert. Azt gondolták, hogy ez a legfontosabb mozgatórugója annak, hogy talpra állítsák az ország gazdaságát.

board-953153_1920.jpg

Az új oktatási rendszer alapja egy nagyon egyszerű dolog: a nyugati világ nagy része által alkalmazott értékelésorientált, központosított oktatási rendszer helyett egy másik irányba indultak el, melyben az egyik legfontosabb szó az egyenlőség. És ebben minden politikai párt egyetértett.

Az 1960-as évek elején a finn diákok nagy része 8 év után befejezte a tanulmányait, és csak azoknak jutott minőségi oktatás, akik kiváltságosak, esetleg szerencsések voltak. Amikor a ‘60-as évek végén finn parlament úgy döntött, hogy átszervezik az oktatást, az iskolákat egységes rendszerbe szervezték, ahova 7-16 éves korig járnak a tanulók.
Az ország minden pontjából érkező tanárok segítségével összeállítottak egy nemzeti tantervet, és a forrásokat egyenlően osztották el.

A ‘70-es évek végén minden tanárnak előírták, hogy az állam költségén mesterfokozatot kell szerezniük az állami egyetemek egyikén, így a tanárok iskolázottsága az orvosokkal és jogászokkal azonos szintre került.
A ‘80-as évek közepét elérve eltörölték a gyermekek tudásszint szerinti csoportokba sorolását, mindenki közös teremben tanult, és a tanárok biztosították, hogy senki se maradjon le.

Az új finn oktatási rendszer sikere még a tanároknak sem volt egyértelmű addig, amíg az ún. PISA-felméréseken a finn gyerekek el nem kezdtek sokkal jobban teljesíteni, mint a többi ország gyermekei.

learning-164331_1280.jpg2000-ben a felmérés eredménye szerint a finn csemeték olvasnak a legjobban a világon a korcsoportjukban.
2003-ban a matematikai feladatok megoldásában is a legjobbak lettek, és ezután 2006-ban a természettudományokban is élre kerültek.

 

Mitől olyan különleges a finn oktatási rendszer?

  • A finn gyerkőcök legeslegkorábban 7 éves korukban kezdik az iskolát
  • Az első 6 évben nem osztályoznak a tanárok, és házi feladatot is csak nagyon ritkán kapnak a tanulók
  • 30%-uk egyénre szabott, külön tanári segítséget kap kilencedikes koráig
  • A természettudományi órákat kisebb csoportokban tartják, egy csoportban 16 a maximum létszám; ez lehetővé teszi, hogy többet tudjanak kísérletezni, több legyen a gyakorlati feladat az órákon
  • Az általános iskolások napközben 75 perc szünetet élvezhetnek az órák között, ezzel szemben Amerikában például ez az idő 27 perc
  • A finn tinik 93%-a leérettségizik (ez az arány 19%-kal több, mint az Egyesült Államokban, 21%-kal magasabb, mint Svédországban, és 14%-kal magasabb, mint az olaszoknál), és 66%-uk továbbtanul középiskola után; ez a legmagasabb arány az egész Európai Unióban
  • A tanárok a diplomások legjobb 10%-ából kerülnek ki, és az oktatásuk ingyenes, államilag finanszírozott. Naponta maximum 4 órát tanítanak, tehát nincsenek túlterhelve, és heti 2 órát továbbképzéssel töltenek. A finn tanárok fizetése sem a legrosszabb fizetések közé tartozik, és megbecsült tagjai a társadalomnak.
  • Finnországban nincsenek kötelezően előírt, szabványos tesztek, vizsgák, a diákok csakis a középiskola utolsó évében tesznek egy záróvizsgát

A példa azt mutatja, hogy a kevesebb néha több. Nem terhelik túl sem a tanárokat, sem a diákokat, nagyobb szabadságot kap mindkét fél az oktatásban – és a tapasztalatok alapján ez jobb eredményekre vezet.

Neked mi a véleményed a finnek iskoláiról?

Források:

 

 

 

 

Mentés