Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Mire NEM jó egy fejlesztő játék?

2016. március 18. - Okosodj Velünk

Szeretnéd, ha gyermeked okos, kreatív, ügyes lenne, ugye? Ezért úgy döntesz, hogy veszel neki fejlesztő játékokat, amikkel mindenki jól jár: ő elfoglalja magát, közben szórakozik és fejlődik egyszerre, te pedig addig haladhatsz végre a házimunkával, vagy lesz egy kis időd normálisan meginni egy kávét. Rossz hírünk van: ebben NEM fog neked segíteni a fejlesztő játék.

Sokan gondolják, hogy ha beszereznek egy játékot a gyermekünk számára, akkor a rögtön indulhat is a móka, a csemete azonnal elfoglalja magát vele, és végre lesz egy kis csend.
A valóságban azonban ez nem így működik...

a fejlesztő játékok nem plüssállatok, amit csak odaadsz a gyereknek, hanem olyan elfoglaltságok, amiket, meg kell tanítani. És még utána sem mindegyikkel tud egyedül játszani.

Ez különösen igaz a társasjátékokra, amiknek nagyon sok fajtája van: találkozhatsz egyszerűekkel és összetettebbekkel is. Van olyan játék, aminek kevés része, kelléke és csak pár szabálya van, de olyan is, aminek élvezetéhez több szabályt kell észben tartani, és több kellék tartozik hozzá. Ezeket is célszerű, ha te tanítod meg a gyerkőcöknek, még akkor is, ha testvérek, és a nagyobbik már egyedül is el tudja olvasni a szabályokat.
Miért?
Mert fontos nekik, hogy veled együtt vágjanak bele ebbe az új kalandban.

Hogyan tanítsd meg a fejlesztő (társas)játékok használatát?

play-1144348_1280.jpg

Először is saját magadnak kell elsajátítanod a szabályokat és tanulmányozni a bábukat, kártyákat, egyéb kellékeket, hogy tudd miről is szól a játék. Eleinte mindig játssz együtt a gyermeke(i)ddel, így fokozatosan alakul ki benne az önállóság, ahhoz hogy végül már egyedül is leüljön játszani. Nagy önbizalmat ad majd neki, hogy egyre ügyesebb, egyre nehezebb feladatokat tud megoldani, és az önbizalom fejlődésével párhuzamosan lesz egyre önállóbb is.

Néhány kezdő lépés a játék bemutatásához:

  1. Mutasd be a csemetének a játék tábláját, magyarázd el, mi látható rajta. Minden írott és rajzolt dolgot értess meg vele, ami a mezőkön szerepel. Például mutasd meg neki, hol kezdődik, aztán hogy hol, és milyen feltételek teljesülésével ér véget a játék.
  2. Mutasd be a játék kellékeit, a bábukat, figurákat, a kártyákat, a kockát, a pörgetőt és a funkciójukat. Ha kicsi a gyermeked, akkor egész részletesen magyarázz el neki mindent, például amikor a dobókockáról van szó, mutasd meg neki, hogy egy kockának 6 oldala van, mind a 6 oldalon pöttyökkel. Egy, kettő, három, négy, öt vagy hat pötty van a különböző oldalakon, és a dobás után ahány pöttyöt számol a kocka felső oldalán, annyit léphet előre.
  3. Amikor a szabályokat mutatod be a gyermekednek, ismételtesd meg vele, amit hallott, hogy biztos legyél benne, hogy megértette a játék menetét.
  4. Intsd a gyerkőcöt türelemre, akárhányszor siettetni szeretné a játékot, vagy ki akarna hagyni egy játékost, hiszen a társasjátékok egyik lényege az is, hogy megtanítsa a gyerekeket arra, hogy kivárják a sorukat és csapatban is tudjanak játszani.
  5. Miután végignéztél vele mindent, és már megy a játék, azt sem szabad elfelejtened, hogy életkori sajátosságoktól függetlenül még ekkor sincs garancia arra, hogy a gyermek órákig el fogja foglalni magát egyedül a játékkal, vagy hogy a többiekkel órákig fognak csendben társasozni. Akár egyéni fejlesztő-, akár társasjátékról van szó, az nem helyettesíti a szülei társaságát, a szociális interakciót.

Jó tanulást és jó játékot kívánunk az egész családnak!

 

 

 

Mentés