Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Ünnepeld velünk a π világnapját!

2016. március 13. - Okosodj Velünk

Március 14., avagy 3.14: mi jut eszedbe erről a dátumról?

Első körben biztos az ajtón kopogtató hosszú hétvége, de utána biztos beugrik a matekórákról ismert π is, avagy a 3,14-es szám is:) Bizony, ezen a napon ünnepeljük a Pi világnapját, ezért mai cikkünkben olyan játékokat mutatunk be, amik közelebb hozzák a matematikát a mindennapokhoz. Ne aggódj, csupa móka és kacagás lesz!

Rég volt már az a középiskola, először is egy kis ismétlés: mi is pontosan az a Pi, avagy π?

A π eredete és jelentése – tudományos nyelven

Ez a görög betű a „περίμετρος” (perimetrosz, azaz kerület) szót rövidíti. A π egy, a matematikában és fizikában használt valós szám, melynek értékét nem tudjuk teljesen pontosan meghatározni, ezért csak 3.14-ként használjuk, (Közelítő értéke: 3,1415926535 8979323846 2643383279 5028841971 6939937510 ... Mivel irracionális szám, ezért tizedestört alakja végtelen, számjegyei nem ismétlődnek periódikusan, tehát még folytathatnánk, de talán mindenkinek jobb, ha most inkább nem.)

A geometriában a kör kerületének és átmérőjének hányadosaként definiáljuk, ami a körök hasonlósága miatt minden kör esetén azonos.

De tartozik hozzá egy mosolygós történet is

Ennek a kedves kis Pi-nek már világnapja is van. Az ünnep ötletadója Larry Shaw fizikusprofesszor, akit a π hercegként is emlegethetnénk, a San Francisco-i Exploratorium természettudományi múzeum munkatársa. Larry 1989-ben azzal az ötlettel állt elő, hogy március 14.-én, járkáljanak körbe-körbe a múzeum kör alakú csarnokában, majd fogyasszanak el egy pitét közösen (angolul a pite=pie, azaz “páj”, így ejtik a pi-t is, innen jön ez az ötlet), így ünnepelve szeretett számukat, a 3.14-et. Március 14.-én most már világszerte vetélkedőket, konferenciákat szerveznek, amelyeken ünneplik a számot, és számos matematikai könyv is ezen a napon debütál.

Matematikai fejlesztő játékok

Ha gyermeked matekrajongó, és jól tájékozódik a számok világában, vagy éppen ha nem annyira kedveli a matekot, és kevésbé jó benne, a pi világnapja nagyszerű alkalom lehet egy matematikai készségeket fejlesztő társasjáték beszerzésére.

Tartsatok otthon egy kis ünnepséget (süthetsz pitét is), és merüljetek el a matematika szépségeiben: mert hidd el, a mateknak is van szép oldala!

pi_vilagnap.jpg

Az okosodjvelunk.hu kedvenc matekos játékai

Math Dice: ez a játék egy kis fejszámolást igénylő társasjáték, amit lehet egyedül, csapatban, vagy egy-egy ellen is játszani.
2 db 12 oldalú kocka dobásainak eredményét kell összeszorozni, ez lesz a célszámod, amit meg kell közelítened.
Ezután 3 db 6 oldalú kockával kell dobnod, és az így kapott számokkal addig matekolnod, amíg a lehető legközelebb kerülsz a célszámhoz.

Az, hogy milyen módszerrel próbálsz közelebb jutni a célszámhoz a te döntésed, végezhetsz szorzást, összeadást, kivonást is, profi matekosok bonyolultabb műveleteket is bevethetnek:)
Garantáltan megmozgatja az agytekervényeket, és nagyon jókat lehet nevetni közben a másikon!

Fifteen puzzle: ha szeretnél egy olyan logikai- és problémamegoldást fejlesztő játékot beszerezni, amely a rejtvények és megoldások terén számtalan lehetőséget biztosít, akkor a Fifteen puzzle tökéletes opció. A játékban egymilliárdnál is több lehetséges variáció van, ami garantálja, hogy sosem lehet megunni vagy a végére jutni.
A 8 éves kortól ajánlott játék kelléke egy kis tábla rajta tologatható számokkal, és egy kis füzetke, amiben megoldásra váró problémák szerepelnek. A számok tologatásával ezeket a problémákat kell megoldani, úgy kell mozgatni a számokat, hogy olyan sorrendben legyenek a táblácskán, mint a képeken. Ha a füzet minden problémáját megoldottátok, és azt gondoljátok, hogy vége, akkor kezdődik csak igazán a játék: írjátok fel a számokat 1-15-ig egy papírra tetszőlegesen és utána ez lesz a sorrend lesz, amit ki kell rakni a táblán. Azt, hogy egy megoldható vagy megoldhatatlan problémát írtál fel, sosem tudhatod előre.

Persze ez még csak a kezdet: a webshopban számtalan logikát, matematikai készségeket fejlesztő játékot találsz még:

  • A kis herceg
  • Chicky Boom
  • Építőmesterek
  • Home sweet Home
  • Jumbo&Co
  • King's gold
  • BrainBox – matematika
  • D-iced

π-világnapra fel!

 

 

Mentés