Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Mit ajándékozz Húsvétra?

2016. március 07. - Okosodj Velünk

Közeledik a Húsvét, és a kerti ajándékvadászatok, a nyuszitojások után kutató gyerekek zsivaja hamarosan betölti az utcákat. De mit is tojjon idén a nyuszi, ami hasznos is, és fejleszti a gyerkőcök képességeit?

Egy átlagos húsvéti ajándékcsomag általában egy pár csokitojásból és -nyusziból, plüssfigurákból vagy egyéb kisebb játékokból áll. De mi lenne, ha idén valami olyasmit szereznél be a gyermeked számára, amit az egész család élvezni fog, és még fejleszti is az apróságok képességeit? Például egy okosító, készségfejlesztő társasjátékot :)
Ebben a bejegyzésben három társast szeretnénk ajánlani, mindhárom nagyon szórakoztató, emellett fejlesztő tulajdonságokkal is bír.

Battle Sheep: a taktikai birkák harca

Ha már húsvét, maradjunk stílusosak: a nyuszi mellett a bárány is az ünnephez kapcsolódik. Bizonyára ismered a Battleship avagy Torpedó nevű játékot, ugye?
A Battle Sheep neve is egy szójátékon alapul, magyarra valahogy úgy fordíthatnánk, hogy Birka-harc, és a játék maga hasonló a Torpedóhoz.

battle_sheep.jpg

A játéknak az a lényege, hogy a békés barikáknak meg kell küzdeniük egymással a területért és élelemért. A szabályok nagyon egyszerűek, tehát kisebbekkel is lehet játszani, és a játék sok taktikázásra is lehetőséget ad, így fejlesztve a stratégiai készséget. Különböző szintjei is vannak, ami még több kihívást jelent. A játékidő lehet 5, de 15-20 perc is, tehát nem kell órákig az asztal mellett ülni, a gyerkőcök figyelme nem fog lankadni a játék közben. 2-4 fő tud egyszerre játszani, és hivatalosan 7 éves kortól ajánlott.

 

Dixit: kreativitásfejlesztés gyerekeknek és felnőtteknek

A játékot Jean-Louis Roubira, egy francia gyermekpszichológus tervezte, és azért szeretjük, mert beindítja a kreatív gondolkodást, miközben észrevétlenül fejleszti a játékosok önbizalmát. Ezen kívül elősegíti a játékosok közötti kommunikációt, amivel a társasjátékok egyik legfontosabb erényét valósítja meg.

dixit-cover.jpg

A játékban 84 különböző nagyméretű kártyát találsz, amelyeken a festmények eléggé szürreálisak: Dalít és a tündérmeséket idézik, ezzel inspirálják az elmerülést fantáziánk birodalmában, így adva lehetőséget a szabad asszociációra.
A játék során minden körben ki kell jelölni egy mesélőt, aki a nála lévő hat kártya egyikét kiválasztja, és egy szót vagy egész mesét mond, esetleg dúdol, vagy mutogat valamit, ami valahogy kapcsolódik a választott képhez. Ezután minden más játékos választ egyet a kezében tartott kártyák közül, amiről úgy gondolja, hogy valahogy kapcsolódik a mesélő által mondott, énekelt, elmutogatott dologhoz. A választott kártyáját (amit nem szabad megmutatni a többieknek), mindenki beteszi középre. Ezt követően megkeverjük és felfordítjuk a kártyákat, majd a mesélőn kívül mindenki szavaz, hogy melyik lehetett az eredeti kártya, melyik volt a mesélőé.

Nehézzé teszi a játékot, hogy a mesélő nem kap pontot abban az esetben, ha senki nem találja el, vagy ha mindenki eltalálja, melyik kártya volt az övé. Nem a világ legkönnyebb dolga, hogy csak a társaság egy részét vezessük rá az igazságra :)
A játékot szinte bárkinek nyugodt szívvel ajánljuk kortól és nemtől függetlenül, aki szórakozásra és vidámságra vágyik.

Puerto Rico: legyen saját ültetvényed!

Ezt a társast inkább nagyobbaknak és felnőtteknek ajánljuk, hiszen ez egy összetett, gazdasági stratégiai játék, és a játékidő akár 90 perc is lehet. A játék során egy ültetvényen kell gazdálkodni, növényeket termeszteni, árukat előállítani, majd azokat a lehető legnagyobb haszonnal eladni a kihajózó kereskedőknek. Ez aztán tényleg az életre nevel:)

Az első lépés a szerepválasztás, 7 különböző szerepből választhatnak a játékosok: ültetvényes, építész, polgármester, iparos, kereskedő, kapitány, aranyásó.
A játék során különböző terményeket kell termeszteni például cukornád, dohány, kávé, kukorica, indigó. A megtermelt növényt fel is kell dolgozni, ehhez viszont rendelkezned kell a megfelelő feldolgozó üzemmel, tehát ha van egy cukornád ültetvényed, akkor az iparos szerepet választva megtermelheted a cukornádat – de ehhez telepesekre is szükséged lesz.

puerto_rico_cover.jpgA játék nem merül ki a termelésben és a feldolgozásban, mivel a célod a győzelmi pontok gyűjtése, melyet az áruk hajóra pakolásával vagy eladásával szerezhetsz a legkönnyebben. Arra is érdemes odafigyelned, hogy a többi játékostársad mit gyűjt, termel, mit készül eladni, mert ez igen nagymértékben befolyásolja majd a saját lehetőségeidet is.

Bár a szabályok elég részletesek, mégis átláthatóak, és könnyen tanulhatóak.
Nagyon szeretjük ezt a játékot, mert a Puerto Rico bárhányszor újrajátszható, és számos kör után is nehéz azt állítani magadról, hogy a mestere vagy.

 

Húsvéti társasozásra tehát fel, jó szórakozást és képességfejlesztést az egész családnak! :-)

 

 

 

 

 

Mentés