Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Milyen az okos gyerek?

2016. március 01. - Okosodj Velünk

Szülőként sokszor döbbenhetsz rá, hogy mennyire okosak és kreatívak tudnak lenni a csemeték, amikor nem várt kérdéseket és válaszokat produkálnak. De milyen is az okos gyerek a tudomány jelen állása szerint?

Ahogy gyermeked cseperedik, egyre több elvárásnak kell megfelelnie az otthonán kívül. Amikor eléri az óvodáskort, elkezd közösségbe járni (sokak még előbb, bölcsiben kezdik), és az elkezdődik az oktatása. Az oviban természetesen még nem osztályozzák a teljesítményét, de már gyakran tesznek megjegyzéseket a képességeire, és ahogy eléri az iskolaérett kort, és elkezd suliba járni, elkezdődik a jegyek szerinti értékelés is.

Hányféle „okosság” létezik?

A bizonyítvány nem mindig ad valós képet arról, hogy mennyire okos, intelligens a gyermeked.
Ez ugyanis elég összetett kérdés: vannak olyan gyerekek, akik...

“tudományosan” okosak, olvasottak, és vannak olyanok is, akik gyakorlatiasan okosak, a józan eszüket tudják jól használni. Van, aki építőkockákból kreál komoly építményeket, mások pedig képverseket festenek színes festékekkel. Néhányuk diák-önkormányzati képviselővé válik a suliban és/vagy megnyeri a matekversenyt, a másik típus mindig tudja, mit mondjon, hogyan reagáljon, ha éppen nem vagy jó passzban, tehát az érzelmi intelligenciája a fejlettebb.

Az intelligencia szintje annak az általános képességét tükrözi, hogy mennyire tudjuk feldolgozni a körülöttünk lévő információkat, amik elősegítik a tanulást, megértést és a problémák megoldását. A mindennapi életünkben, élethelyzetekben az intelligenciának elég fontos szerepe van. Mivel minden gyermek egyedi, ezért egyénileg kell összpontosítani arra, hogyan lehet belőle, az ő okosságából kihozni a legtöbbet.

Lehet, hogy egy gyerek az iskolából rossz jegyeket hoz haza, mert az a rendszer, amit a gyermekek értékelésére használnak, egyszerűen nem az ő egyéni intelligenciáját tükrözi jól, hanem egy másfajta értékrend alapján osztályoz. Ezért nem szabad kétségbe esni, ha nem mindig csak ötösök vagy négyesek szerepelnek az ellenőrzőben, hanem meg kell találni annak a módját, hogy hogyan fejleszd egyénileg a csemetét.

okosodjvelunk_hu.jpg

Hogyan fejlődik az intelligencia?

Intelligenciaszintünknek kb. 80%-a öröklött, a kísérletek alapján mégis minden egyes generáció jobban teljesít az IQ teszteken, mint elődjei, vagyis egyre okosabb emberek születnek.
Ez pedig arra utal, hogy a környezetből származó stimuláció legalább olyan fontos, mint a genetika.

Sokszor mégis a gének számlájára írjuk azt, hogy valaki intelligens, okos vagy sem, pedig az, hogy milyen környezetben nevelkedik a gyermek, nagyon sokat nyom a latban.

Ha a szülők megtalálják a helyes módját annak, hogy hogyan tudják a gyerek képességeit fejleszteni, és nem egy futószalagon rohanó tömeges rendszerbe dobják bele, ahol nem figyelnek az egyéni intelligenciára, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy a gyerkőc okossá válik:)

Kell-e az okos gyermeket fejleszteni?

Ha gyermeked nyitott, sokat kérdez, jó a memóriája, könnyen tanul, könnyen von le következtetéseket, élénk a képzelőereje, gazdag a szókincse, akkor érdemes odafigyelni arra, hogy hogyan lehet ezt a természetes intelligenciát továbbfejleszteni.
Ugyanakkor az is fontos, hogy nem szabad megfosztani a gyereket minden szabadidejétől, és folyamatos tanulásra kényszeríteni: számtalan olyan játékos fejlesztési módszer van, amivel észre sem veszi, hogy „dolgozik”, mégis egyre okosabb és okosabb lesz:)

Az Okosodj Velünk oldal hitvallása az, hogy a játékos fejlesztéssel nem lehet mellényúlni: szórakoztató és hasznos egyben, ami minden gyermeknek javára válik.

Mazsolázz fejlesztő játékaink között, és figyeld meg, hogyan lesz gyermeked okosabb!

Mentés

Mentés