Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Itt vannak az ősz legújabb, legjobb játékai!

2016. október 22. - Okosodj Velünk

Számtalan új játékunk érkezett, amelyek mindegyike más és más képességeket fejleszt. Garantáltan nem csak a család legkisebb tagjai fognak szórakozni, hanem akár felnőtt fejjel is mulatságosak. Válogass kedvedre a legújabb játékaink közül és társasra fel!

Tovább

Állj! Mikor jut időtök egymásra?

A gyereknevelés az egyik legszebb, ugyanakkor a legidőigényesebb dolog a világon. Kortól függetlenül mindig akad teendő a gyerkőc(ök) körül. De mikor jut idő magatokra? Ha pedig sikerül időt szakítani egymásra, akkor mivel érdemes eltölteni ezeket az értékes perceket, órákat? Megosztunk néhány tippet, ami nekünk bevált :)

Az új családtag

A gyermek érkezésével a családotokban új szerepek jelentek meg. Anyává és Apává váltok, ami ebben az időszakban az elsődleges feladat számotokra. Ezzel kissé háttérbe szorul a női és férfi mivoltotok, de teljesen persze nem tűnik el. Az új család megszületése sok új feladattal és konfliktushelyzettel jár, de sokat segíthet ezek megoldásában, ha magatokra is tudtok időt szakítani, így újult erővel folytathatjátok a gyereknevelést. Tudjuk, hogy egy csecsemő esetében ezt igazán nehéz megszervezni, és sajnos ez később sem lesz sokkal egyszerűbb feladat, de mégis érdemes energiát fordítanotok a közös, páros kikapcsolódásra.

Hogyan szakítsatok időt egymásra?

Igazán szerencsésnek mondható az a gyermek, aki egy, vagy akár több nagyszülő szeretetét és gondoskodását élvezheti. Emlékszel rá, hogy milyen jó is volt, amikor nyáron a nagyival szedhetted például az almát, vagy amikor megtanítottak biciklizni? Esetleg amikor közösen jártatok úszni a tóra? Bármi is legyen a Te szép emléked, ez a gyermeked számára is ugyanolyan fontos. Ha tehát szeretnétek egy kis időt kettesben tölteni, akkor a nagyszülők segítségetekre lehetnek. Érdemes már korán hozzászoktatnod gyermeked, hogy időnként a náluk töltse az idejét: nem csak a felügyeletet oldjátok így meg, de egy bensőséges nagyszülő-unoka kapcsolatot is megalapoztok.

Előfordul azonban, hogy nincsen se nagyszülő, se nagynéni, se semmilyen más családtag, aki segítségetekre lehetne. Ebben az esetben számtalan foglalkoztató, és tábor várja a gyerekeket, ahol hasznosan tölthetik el az idejüket. Ha pedig minden kötél szakad, akkor hívhatsz alkalmanként egy bébiszittert. Tény, hogy ez pénzbe kerül, de egy-egy alkalommal érdemes erre áldoznod – tekintsd úgy, hogy sokkal olcsóbb, mint a párterápia, ha elhidegültök egymástól!

couple.jpg

Miért jó a gyereknek, ha kimozdultok?

Ha azt hiszed, hogy a randitok csak a ti hasznotokra válik, akkor tévedsz. A külön töltött idő abban is segít, hogy a csemetéd önállóbb lehessen. Ha pedig magabiztosan elvan nélkületek is, és megszokja, hogy időnként másként zajlik a napi rutin, akkor könnyebben helytállhat az élet egyéb kihívásaiban is.

Milyen gyakran szakítsatok időt egymásra?

Ez páronként abszolút eltérő, de heti egy alkalmat mi feltétlen ajánlunk. Tuuuudom, hogy most sokan azt mondjátok: ez lehetetlen! Gyerekek mellett ennyi időt nem igazán könnyű felszabadítani. De ez lehet egy fix nap, vagy délután, amikor csak ti vagytok,  ez akár alkalomszerűen is működhet. Fontos, hogy amikor először elmentek kettesben, annak legyen némi előzménye, vagyis akire rábízzátok gyermeketeket, azzal töltsön egy kicsit több időt a megelőző napokban, hogy se nektek, se a gyereknek ne legyen túl idegen a szituáció. Így ráadásul megbizonyosodhattok arról is, hogy amíg távol lesztek, minden rendben működik.

Apropó távollét! Íme, néhány alapszabály a párban töltött estékre:

  • Ne hívogasd a nagyit vagy a bébiszittert óránként, hogy minden rendben van-e! Ha bármi probléma adódna, akkor úgyis téged keresne először. A gyakori ellenőrzéssel hamar megölheted az intimitást a telefon mindkét oldalán, ráadásul a párod is jogosan gondolhatja, hogy ő megint csak a második helyen van.
  • A legtöbben ilyenkor szívesen beülnek egy moziba, de inkább kerüljétek őket. Keressetek olyan programot vagy elfoglaltságot, ahol tudtok beszélgetni. Persze mindenkinek más program esik jól és az is rendben van, ha ti épp egy mozira vágytok most, de sokkal kellemesebb például egy vacsora, ahol azokról a dolgokra is beszélgethettek, amikről a hétköznapokban nem tudtok.
  • Próbáljatok olyan elfoglaltságot és témát választani ez idő alatt, ami kettőtökről szól. Ne a gyerekkel kapcsolatos nézeteltérések, vagy gondolatok köré épüljön az együttlét (persze néha ez is elkerülhetetlen). Ilyenkor beszélgessetek inkább a jövőbeli álmaitokról, vágyaitokról, vagy akár egy kellemes wellness közben csak pihenjetek csendben egymás mellett.

Intimitás-tippek a hétköznapokra

Hogy a “randik” nyugalomba teljenek, érdemes a hétköznapok során is néhány szabályt felállítanotok, ami megkönnyíti a kettesben töltött időt. Például a gyerek a saját ágyában aludjon, amikor csak lehet, mert így nem fog kialakulni benne az a szokás, hogy csak a szüleivel képes elaludni. Így a nyugodt pihenés nélkületek is garantált, és a nagyinak sem lesz probléma lefektetni a porontyot.
Beszélgessetek sokat, kettesben, hármasban, négyesben: ne mindig a tévé vagy az okostelefon legyen a főszereplő a családban, hanem egymás társaságában is keressétek a kikapcsolódást (mi például gyakran társasjátékozunk). Így nem kell azon rágódnod, hogy elég figyelmet kap-e a gyerek, és nem veszi-e rossz néven, amikor nélküle mentek valahova. Közhely, de a gyerekek nagyon gyorsan felnőnek, és ha most nem töltötök elég időt, később majd nagyon fogjátok bánni mindannyian…

Hogyan közlekedjen önállóan gyermeked?

Minden édesanya célja, hogy gyermeke felnőtt korára magabiztos, és sikeres lehessen. Ehhez hosszú utat teszünk meg közösen, ami során lépésről-lépésre sajátítja el a csemete az önállóság elemeit. Szülőként azonban rajtad van a felelősség, hogy az önjáróság mellett a biztonsága védelmére is megtanítsd. A kettőt kombinálni nem lehetetlen, megpróbálunk segíteni…

Az első közös lépésektől

Talán nevezhetjük az első közös megpróbáltatásotoknak a szülés folyamatát, amikortól egy pici kis emberi lény „leválik” a testedről, mégis mindenben tőled válik függővé. Legyen szó étkezésről, fáradtságról, vagy esetleg valamilyen bánatról, gyermeked mindig hozzád fordul majd.
A bölcsi, ovi, az intézményes nevelés megkezdésével a kicsik életében a szülők mellett azonban új személyek jelennek meg, akikhez fordulhatnak. Ilyen korra esik az első leválás időszaka is, amikor átalakul, és kissé meglazul a szülő-gyermek kapcsolat. Ideális esetben ekkora már a gyermek ismer olyan alapvető szabályokat, amelyekkel óvhatja saját testi épségét akkor is, ha távolabb van a szülőtől.

A szülők többségének az egyik legnagyobb kihívása, hogy mikor és hogyan kezdjék meg az önálló közlekedésre való nevelést, vagy, hogy mikortól hagyhatják egyedül gyermeküket otthon.
A legtöbb szülő 9-10 éves kor környékén érzi elég érettnek gyermekét arra, hogy sok gyakorlással és tanítással ezek bekövetkezhessenek. Az otthon biztonságossá tételével (értjük ez alatt például a vegyszerek, a vágó-szúró eszközök elzárását), az alapvető biztonság védelmi tudnivalók átadásával viszonylag hamar egyedül hagyhatod rövid időre gyermeked, de az első alkalmakkor jó, ha segítséget kérsz egy szomszédtól, vagy közelben lakó rokontól, hogy gyermeked hozzá fordulhasson, ha bármi problémája akad. Nálunk nagyon bevált, hogy a hűtőre kiírtuk a legfontosabb feladatlistát arra az esetre, ha egyedül kellene megoldani valamilyen „vészhelyzetet” (kihez forduljon, ha például orvosi segítségre van szüksége; melyik szomszédhoz csöngessen be, ha nem véletlenül kizárja magát a lakásból).

road_masolata.jpg

Önálló közlekedés

Bizony az önállóságra nevelés sok rejtett kockázatot jelent, amelyeket előre nem lehet kivédeni. Engedned kell, hogy saját élményekre, tapasztalatokra tehessen szert, miközben biztonságáért aggódsz. Nem szabad, hogy a negatív gondolatok annyira eluralkodjanak rajtad, hogy inkább minden lépését kíséred! Anyaként a legtöbb, amit tehetsz, hogy az ismertebb veszélyforrásokra felkészíted és megtanítod őt saját magára vigyázni. Néhány tippel és gondolattal ebben szeretnénk neked segíteni, hogy minél könnyebben vegyétek ezt a próbatételt.

Amikor közlekedni tanítod, akkor például nem csak közlekedni tanítod, hanem sok más tulajdonságot és személyiségjegyet alapozol meg:

  • magabiztossá válik:

Az egészséges önbizalom a személyiségfejlődés elengedhetetlen eleme. Az önmagukban bízó gyermekek sokkal könnyebben illeszkednek be egy közösségbe, továbbá a tanulási képességeik is jobbak.

  • építed a szülő-gyermek kapcsolatotokat:

A kicsik rettentően vágynak szüleik elismerésére, ezért is keresik a saját maguk kihívásait, amelyekben bizonyíthatnak. Ilyen megpróbáltatás lehet az egyedül történő közlekedés is, amelyre ha kellőképpen felkészíted, sikerrel veheti az akadályt.

  • Fejleszted a gondolkodását

Nem mondunk újat, ha azt állítjuk, a gyerekeknek nincsen, vagy nem olyan jelentős a  félelemérzetük. Ez többek közt az agyi fejlődésük sajátosságának köszönhető, ugyanis az őket vezérlő motor a jelen idő, ez pedig nehézzé teszi a jövőbeni veszélyek észlelését. Ha megtanítod, hogy mik azok az óva intő jelek, amelyekre figyelnie kell, azzal a gondolkodását is fejleszted.

3 dolog, amire feltétlenül meg kell tanítanod gyermeked, ha egyedül közlekedik!

Lássuk mi az a néhány alapvető dolog, amit okvetlen meg kell tanítanod gyermekednek az első önálló útja előtt:

  1. Nem állunk szóba idegenekkel!

Ez a mondat kinek ne lenne ismerős gyerekkorából? Nem véletlenül, hiszen ez az egyik legfontosabb tanítás. Ezt gyakorolhatjátok akár közösen is, például egy szabadtéri rendezvény alkalmával, amikor rengeteg idegennel találkozhattok. Fontos, hogy ne rémisztő történetekkel riaszd el, hiszen így könnyen a ló túloldalára eshetsz, és szorongást válthatsz ki. Inkább magyarázd el neki, hogy nincsen olyan indok, ami miatt egy idegennek szóba kéne elegyednie egy gyermekkel. Én azt tanítottam a gyermekeimnek, hogy soha nem fogok olyan embert küldeni értük az iskolába, akit ők nem ismernek személyesen. A legelső dolog tehát, amit érdemes megtanítani a gyermekednek az a JELSZÓ! Találjatok ki közösen egy olyan szót vagy mondatot, amit csak ti ismertek. Ha bárki azzal a szöveggel állítana oda a gyermekedhez, hogy az anyukád/apukád barátja vagyok, akkor annak a személynek a jelszót is ismernie kell. Aki a jelszót nem tudja, abban az emberben nem bízhatnak meg! Ne szégyelljenek (akár hangosan is) segítséget kérni, ha veszélyben érzik magukat.

  1. Mit tegyen, ha esetleg eltévedt?

Bizony minden eshetőségre érdemes felkészülni. Habár ma már a mobiltelefon megkönnyíti a kommunikációt, ha bármi gond lenne, de előfordul, hogy lemerül, nincs térerő, elromlik, nem vagy elérhető, vagy éppen a telefonba sem tudja elmondani, hol van. Érdemes ilyen eshetőséget is átbeszélnetek, hogy kihez, és miként forduljon, ha úgy érzi, elveszett.

  1. A közlekedés szabályai

Sokan a KRESZszel először az autóvezetés során találkoznak, azonban jóval előbb szükséges a közlekedés szabályainak megismerése. Különösen akkor, ha gyermeked egyedül fog utazni. Ezt sok gyakorlással, játékos mondókákkal hamar elsajátíthatja, így akkor sem lesz gond, ha magától kell eligazodnia az úton.

Nem kell tehát félned attól, hogy önálló legyen csemetéd, mert ha minden szükséges információt ismer, tudni fogja, miként boldoguljon. Bízz hát a tanításodban és gyermekedben és tegyétek meg az első lépéseket az önállóság felé.

Hogyan segíts gyermekednek az otthoni tanulásban? 5 tuti tipp

Már épp elég ideje tart a tanév ahhoz, hogy elfogyjon a kezdeti lelkesedés, és kezdjenek komolyabbá válni a számonkérések. Egyre keményebbek a követelmények, és egyre kevesebb kedve van a gyereknek tanulni: hogyan segíts neki, hogy jó eredményeket érjen el az iskolában?

Tovább

Segítség, kishitű a gyermekem! Hogyan adjunk önbizalmat a gyereknek?

A mai poszt egy kicsit rendhagyó lesz: ma nem akarjuk megmondani a tutit, nem mondjuk el, hogyan csepegtess önbizalmat a gyerekbe. Ma inkább mesélünk egy kicsit magunkról, és ha magadra (meg a gyermekedre) ismersz, kommentelj: gondolkodjunk közösen, segítsünk együtt a gyerekeinknek!

Tovább

Megnyitott az Okosodj Velünk „igazi” boltja!

Egyszer volt, hol nem volt, megnyitott a mesebolt! Nagy álmunk vált valóra: igazi, kézzelfogható, hús-vér játékboltot nyitunk a 16. kerületben, ahol végre élőben is megnézheted, kipróbálhatod okosító, fejlesztő játékainkat. Részletek + nyitási játékakció a cikkben, olvass tovább!

Tovább

Szeptember? Akkor színház!

A gyerekek talán nem örülnek annyira, hogy megkezdődött az új tanév, de a szeptember szerencsére más újdonságokat, szórakozási lehetőséget is hoz magával – újra nyitnak például a színházak! A mai cikkben kicsit beszélgetünk arról, hogy miért is jó színházba járni a gyerkőccel, és ajánlunk 3 szuper darabot is!

Tovább

3 gyakori szülő-gyerek konfliktushelyzet – és a megoldás!

A szülők tudják, hogy a gyereknevelés tele van rengeteg boldog pillanattal, ugyanakkor számtalan nehéz vitával is. Ezek a nézeteltérések nem mindig duzzadnak veszekedéssé, de van néhány téma, ami bizony vissza-visszatér a szülő-gyermek kapcsolatban. Ebből választottunk ki most 3 gyakori konfliktushelyzetet: és néhány megoldási módot!

Tovább

Hogyan küzdd le a gyerekek 3 leggyakoribb iskolakezdési félelmét?

Bizonyára nem kell téged figyelmeztetni, hogy hamarosan kezdődik a suli, sőt, gyermeked is érzi már a szeptember fenyegető közelségét. Várja, vagy rettegi az első becsengetést? Sok gyerek szorong ilyenkor, most összeírtuk a leggyakoribb félelmeiket, és azt is, hogyan könnyítsd meg neki az iskolakezdés időszakát!

Tovább